LIKE me ?? THANKZ ...

04 May 2012

perangaiku... rumah sewa ku...

sudah lama ta jenguk2 dalam blog aku sendiri... aku rase ni kalau labah2 buat sarang mau penuh blog aku ni dengan kaum2 dia aku ingat... huhu.. 1stly aku nak minx maaf bagi yang selalu masuk n tgk tade post dari aku n email pada aku.. kredit : zarul untuk email beliau... 

untuk alasan mmg panjang berjela aku boleh bagi. tapi cukuplah sekadar aku cakap aku masih lagi tidak berkesempatan untuk menaip apa2... 

"Ah, orang ni kalau alasan ni ade2 aje..."

ok, bagi mengelak adanya suara sumbang2 berikut, biarlah aku beritakan beberapa alasannya.
1. ada mood lagi lebih2 lagi dengan ketidakadanya ASUS kesayangan aku yang aku hanta untuk ditukar casing tapi hampir sebulan baru aku boleh nampak batang hidungnya. 
2. dengan anak saudara kesayangan aku masuk wad dan aku kena tolong angah untuk jaga anak dia.
3. sibuk dengan cerita yang sedang aku tulis. insyaAllah kalau di terima cerita itu akan di bukukan. bergantung pada nasib.

 *   *  *


cukuplah untuk intro.. klu nak di ceritakan lagi kenapa mmg aku rasa mau 3 - 4 ratus entri jgk... ok, itu tipu. baiklah, buat pengetahuan aku sekarang tgh cuti semester yang ke tiga. tak lama lagi aku akan menjadi warga part 4. sudah hampir 2 tahun aku belajar. kadang2 aku fikir selama aku berjauhan dari keluarga ni... apa yang aku dapat? adakah aku berjaya menjadi orang? adakah aku telah berubah makin matang? atau adakah aku masih lagi di takuk yang lama? itu bukan pada aku untuk menilai. apa yang aku tahu aku masih lagi aku. Siti Maryam binti Mahalil.

mungkin ada perubahan juga pada diri aku. tapi aku tidak sedar. tapi apa yang aku tahu, aku masih lagi sama. aku masih lagi suka menyendiri dari huha huha bersama orang lain.

*   *   *

semester 3.
aku pindah ke rumah sewa. selamat tinggal kolej2. aku tahu bukan ta boleh buat rayuan kolej. tapi aku lebih selesa duduk di rumah sewa bersama kawan2 lain. tapi jgn salah paham. bukan aku suka duduk di rumah sewa kerana di rumah sewa tidak peraturan yang perlu dipatuhi. seperti  boleh keluar lewat malam dan balik bila2 masa yang kita suka. aku bukanlah orang yang sebegitu. kawan2 serumah aku rasanya telah pun paham akan perangaiku yang tidak suka keluar rumah. aku lagi prefer duduk rumah daripada keluar berjalan2. orang boleh kata perangai aku ni macam katak bawah tempurung. tapi aku peduli apa. ini lah aku.

antara lain perangai aku yang mendatangkan hairan pada kawan2 serumah ku dulu (sekarang da paham la wokkk).

1. aku tidak menonton tv.
aku sebenarnya bosan menonton tv. melihat drama2 yang kesudahannya sudah dapat di jangka. inilah perangaiku. aku tidak suka melihat drama2 yang bagiku kesudahannya sangat mudah. kalau drama cinta, yang pastinya hero dan heroin akan dapat bersama. drama hantu hantu itu akan dihalau dengan jampi serapah satu dua baris. untuk drama bersiri pula. bila sudah happy2 pastinya akan ada udang di sebalik batulah. batu apilah. macam2 lagi.
ya, sememangnya itu adalah hidup. drama2 itu di ambil berdasarkan kehidupan juga. tapi bagi aku. asalkan aku tahu apa jalan ceritanya, sudah cukup. tidak perlu aku terperuk di hadapan tv sampai sanggup takk pergi kelas malam semata2 nak tgk ending vanilla coklat... tettt... sape yang terasa tu pandai2 la ye.


2. aku suka terperuk didalam bilik menghadap encik ASUS.
ha... aku mmg suka berkurung dalam bilik kalau tade kelas or time cuti. aku menaip cerita2 ku dan kadang2 menonton variety show korea atau spontan atau spontan 2 atau super spontan atau maharaja lawak atau maharaja lawak mega atau... ok, stop... ha, itulah dia. aku suka menonton benda yang boleh buat aku ketawa.
mungkin ramai yang tidak tahu dan tidak percaya. aku adalah seorang yang sangat emotional. emosi aku mudah tersentuh. bila emosi ku terganggu, aku senang menangis. mungkin kerana itu aku suka berkurung didalam bilik. kadang2 bila ada yang selalu datang pada aku kerana melihat aku bersedih, aku rasa time itu juga air mata aku boleh jatuh. selalunya Ima @ Amismaz Ismaz yang selalu dapat detect aku ni sedih or tidak. kadang2 aku baru je terfikirkan dia. dia da msg aku da. tp bila time dia ada kredit la... klu ktorg kat umah sewa, aku perlukan orang utk bercakap... selalunya dia la jadi mangsa aku. :) tapi aku jarang ceritakan benda sebenar pada dia. aku takut aku akan membebankan dia. jadi aku tapis lagi. yang ni tinggal dulu. nanti aku buat post ttg kawan baik aku. huhu.

pernah sampai kawan serumah aku kak nurul tension tgk aku duk depan encik ASUS je... dia pun wat doa jahat...

"Ai ASUS...  ce kau rosak jap sekali... biar padan muka tuan kau ni..."

sungguh kejam doamu kak.... termakbul juga akhirnya doa kau... dia sudah terpisah denganku hampir sebulan kakk!!! oh tidak.....huhu. ceh ni semua drama je.



3. aku suka tidur atas lantai and peluk katil @ kaki atas katil.
katil rumah sewa aku, katil double decker. aku katil bawah. ima katil atas. tapi katil bawah panas tak kena kipas sangt. jadi aku suka tido lantai beralaskan toto or tidak beralaskan apa2 pun. aku pulak x boleh tidur meniarap, dada aku selalu sakit. ta boleh tidur terlentang. aku selalu mimpi buruk. aku ta tahu apa kena mengena tidur terlentang dengan mimpi buruk. tapi itu la dia. klu aku terlentang, aku mesti ta kan dapat tidur. tapi nak tidur mengiring lama2 jadi ta selesa. jadi aku suka tidur terlentang dengan kaki aku aku letakkan atas katil. jadi badan aku akn jadi tidak terlalu terlentang, tidak terlalu mengiring (ayat apa aku pakai ni? lantak ahh...) klu aku da puas tidur cam tu pulak aku akan mengiring menghadap bawah katil n tgn atas katil kaki sebelah atas katil. haha. peluk katil... hehehe. pelik2.


4. korang baru nampak aku tgk tidur dalam bilik. tapi tiba2 korang nampak aku tgh masak kat dapor... hahaha
ha ni pun satu cerita jgk. masa awal2 pindah rumah dulu.mmg dorang pelik tgk aku macam ni. tapi lama2 dorang da taw. mau tak nya hari2 aku macam tu. haha. aku kalau tidur, aku suka peluk @ letak kaki aku atas benda benda yang lagi tinggi dari aku. macam yang aku ceritakan kat atas. jadi kawan2 aku confem akan nampak aku ni tgh tido nyenyak gila. satu perangai aku. aku kalau lapar, aku akan terus bangun. tadenya bangun dengan gaya malas2 genyeh2 mata mengeliat sana sini. ha... itu bukan aku (klu tgh lapar la). klu aku terasa lapar je. mata aku mesti celik dengan sendirinya. aku akan terus bangun menghala bilik air. basuh muka gosok gg g dapur masak.haha. pernah kawan serumah aku ingat aku ni tgh mengigau.

"eh Rie, kau bukan tidur ke tadi? mengigau ke?" 

mengigau masak ea... haha. nasib aku tak ngigau. klu aku ngigau pisau entah terodok mana2 tah.
sekarang ni klu aku ta masak, ima akan masak dulu. pastu dia kejut aku makan. haittt... kamsahamnida....


5. bangun pagi
heh, aku adalah manusia yang susah nak bangun pagi. lagi2 klukelas kul 8 tu kan. kul 7 paling lambat klu nak bangun. tapi nasib aku ni jenis cepat siap. klu aku kuar dari bilik air tu. kau bagi aku masa 5 minit je. konfem aku boleh siap dengan tudung lengkap. haha. maklumla saya ni manusia yang paling malas na bermekap. bedak pun jarang aku tempek. huhu. (oh ya.. kami berempat (ima, mira roslin, nadzura dan aku sendiri) duduk di master room. jadi bilik air da ada dalam bilik.) biasanya yang akan bangun or mandi dulu adalah ima ataupun zura... aku pastinya orang ke tiga kadang2 klu aku lagi malas aku akan jadi orang terakhir. tapi tu kadang2 ar...
aku selalu pesan kat ima or zura... kejutkan aku dulu kalau korang bangun. hehheh.dulu dorang mandi dulu baru kejut aku. tapi memang lambat la aku bangun sebab aku akan bangun then sambung tidur balik sambil kepala atas katil (tidur bersila la maknenya.kan aku tidur kat lantai.huhu) ima mmg tau perangai aku ni... dari part 1 lagi aku pernah sebilik dengan dia.. jadi sekarang. klu dorang bangun, dorang akan kejut aku dulu. then aku tidur bersila dulu. then bila dorang abis mandi baru kejut aku lagi sekali. ha... kali tu senang je aku bangun. bangun dengan tanpa susah payah capai tuala dan masuk bilik air... tade berangan2 lagi dah....


6. tidur ke tak...
ok... mcm kat no 1 n 4... aku suka menghadap laptop, aku suka letak kaki atas katil. macam mana nak masukkan ek... herm.... ok, klu aku ta tak menaip lagi. aku suka tgk movie sambil baring. jadi aku selalu tolak laptop aku masuk bawah katil, aku baring mengiring. rapat ke katil. kadang2 kepala aku da bawah katil da... klu aku tidur macam tu badan aku pun separuh akan ada bawah katil. hehe. buat pengetahuan semua. maybe kawan2 serumah aku pun ta tahu klu tahu pun bukan semua. aku tidak suka dengan cahaya yang terang kerana terlalu silau buatku. brightness di hp dan laptopku juga aku akan buat yang paling rendah sekali kerana aku memang tidak dapat menahan cahaya yang terang. tapi sebab kan duduk di rumah sewa, semuanya berkongsi bersama2. takkanlah aku selamba je nak tutup lampu kan. jadi bila baring tu aku akan mengambil bantal dan menutup kepalaku dan posisiku statik. tidak bergerak. kawan2 serumahku pastinya akn berasa tertanya2. aku tidur atau sedang menonton movie. kadang2 aku suka berdrama. walau pun dengan keadaan tertutup begitu. walaupun aku memasang earphone, aku masih lagi dapat mendengar conversation kawan2ku. aku selalu dengar dorang cakap sesama sendiri,

"Rie tu tidur ke tak tu?"

"Entah..."

bagi yang ingin melihat aku tidur atau tidak, mereka akan menarik bantal yang aku buat untuk menutup muka untuk melihat adakah aku tidur. aku pula akan berpura2 sedang tidur.. jenis aku, bila orang kacau aku tengah tidur (betul2 ye.. bukan tidur pura2) mmg aku rasa macam nak mengamuk. orang yang pernah kena ialah, Ima lah... sejak part 1 lagi.. hehe..maaf ye... dengan acik(kakak aku) pun pernah kena juga. untuk menambah drama lagi, sesiapa yang menarik bantal aku itu, akan ku marah dengan sengaja menggunakan bahasa yang aku sendiri tidak paham. jadi mereka pasti ingat aku betul2 tidur. hehe...


bila dorang baca post ni... aku na minx maaf sangat2 n aku nak berterima kasih sebab amik berat tentang aku selama satu sem yang lepas. sem depan kita sambung lagi ye... peace no war... =)


inilah rumah sewa kami... yang duduk mencangkung tu lah ima... berdiri dari kiri... Mira roslin, aku, emel dan wani... belum berkesempatan lagi nak amik gambar bersama2 satu rumah...


yang ni tanpa 3 serangkai Mira, Emel n Wani... kebetulan dorang pergi Kuantan buat assignment... jadi dari kiri baju biru tu Nadzura, Fika, Mimiey, Asma (ta tgk kamera), Kak Nurul (bday girl), aku n Ima... masa birthday kak nurul... =O

10 December 2011

dear SF...

my dear SF... mane kau skrg? aku ta taw mne na cari kau.. klu ko ni dkt, da lme aku cari ko doh... aku minx maaf ttg hubungan kite dl... tapi aku ta sangka pompuan tu mcm tu... SF, call la aku... aku tunggu...


hari ni bkk fb... tibe2 ternampak tunang SF pnye fb... gamba kawen... aku ingat gamba kawen dorg.... so aku pun bkk ar.. tapi aku ta sangka plak bkn die orangnye... pompuan tu kawen ngan orang lain... aku blh rase betapa kecewanye die... aku blh tahu sume tuh... aku da lame kenal die... tapi skrg die menghilang... aku pun ta tahu dia kat mne skrang ni....


p/s : call la aku wehhh.... aku sedia dengar sume skali....

02 November 2011

selamat pengantin baru !!!!

pada sape yang da lme knal aku, korang akan taw ar spe yang aku ckp ni... sory ta ley na taruk nama kat cni... kne jage hati orang bhai... da jadi laki orang ni... haha.. kat sini aku na ucap kan kat pengantin baru AAS dgn NAN semoga berbahagia... bawak jmpe aku bini ko nnt... huhu.. 

even die ni ex aku, a bit psycho though, tapi aku ngan dia mmg berkawan baik... da 5tahun klu aku ta silap aku kenal dia. selama 5tahun aku knal dia, aku pnh kapel dgn die selama 1tahun 8bulan.. tapi na wat camne, jdoh aku ngan dia tade, so aku redha and ktorg berkawan.. alhamdulillah dia kenal batas2 kawan mcm mne.. 

sejak aku masuk uitm nie... aku perasan dia makan hati dgn aku... dia msg or call aku cite pasal masalah dia pun aku wat dunno je... bukan ape, hakikatnya aku mmg sibuk sejak masuk uitm ni.. bukan aku na ignore dia, tapi aku mmg tade mase... klu kau bce ni, im terribly sorry...

tapi kat sini aku pon na bg tau jgk... ne mencarot bole??? ha... ish B*** la ko ni... ko na kawen baru bagitau aku kan? asal ko ta bgtaw je hari ko kawen tuh? sejak bile ko berkawan ngan bini ko tu pun aku ta taw... last2 bini kaw, yang time tu awek ko@tunang ko, boleh msg aku ckp jgn kaco ko... wtf... ko ta gtaw die eh? aku ta kesa ar ngan spe ko na berkawan, at least bg tau aku, aku ni kawan ko bodo... bukan awek ko lagi... ko ingt bile ko ade awek aku da ta na kawan ko lagi ea?? please ar.. ko ingt aku budak2 ker na kawan ta na kawan ni? budak2 skola dulu bole ar... sorry ar ea.. bini ko terkena makian aku haritu.. ta sengaja,.. salah ko jgk... spe suh ko ta bgtaw dia awal2... huhu... not to worry, misunderstanding clear... huhu...

aku ta ingt aku da pnh cte psal mamat ni ker blom ag... tape2.. klu aku ade mse t aku post keyh.. huhu..

kisah boyfriend.. ntah yang no bpe tah..

here i go..... huhu
selepas lame mendiamkan diri dari berblogging.. aku kembali!!! haha.
keyh, straight to the topic...

seingat aku dalam awal tahun 2008 aku ade kapel ngan sorang bdak kL .. biarla aku gelar SF je... aku kenal dgn dia ade la dalam 3bulan sebelum kapel ngan dia.. jangka waktu yang pendek kan? who cares.. tgh baru na up.. haha. so aku kapel dgn dia ade la dalam setahun .. budak ni baik sgt2.. bila aku tade kdt dia topup kan.. dia syg gler family dia lebih2 lagi adik lelaki dia tu.. ta silap aku adik dia tu sama baya dgn aku. jarak umur dia dgn aku agak beza jgk.. time tu aku form 4 umo dia da dalam 22 klu aku ta silap.. so dia pon da bekerja... aku respek dia mcm abg aku, dia mmg jge aku elok2..

tapi, ha.. dalam baik2 tu ade tapinye jgk.. dia tade buat something pon.. just dia terlalu attach ngan aku.. paham x? aku buat ape dia na tahu, klu aku balik sekolah lambat dia tnye.. aku waktu sekolah dulu mmg aktif dgn kelab ert aku tu.. so mmg ta blh elak la balik lambat.. lebih2 lagi klu aku ade kerja kursus, mne blh bwk balik kerja kursus tu... kne buat kat sekolah.. tapi bila aku explain... dia tana percaya.. mcm mne aku na buat?

aku pulak bila balik umah.. bukan boleh dduk diam buat bodo main badminton kat depan umah ag.. aku kena msk, kemas umah.. setelkan keje skolah.. studi... so aku try buat die percaya,. dia percaya jugak.. tapi klu da asyik sgt buat... korang pun mesti bosan kan ? aku bukan ta pnah ckp ngan dia aku bosan sume, tapi dia ta na paham. bila aku ckp "bosan ar awk ni buat perangai macam ni." jawab dia... "mmg pn sy ni membosankan orang.. awak mmg ta ske kan dgn saya?" mula2 aku biarkan je.. aku pujuk lagi.. last2 aku pon bosan aku pon buat bodo je.. dia mesej, aku balas, klu dia mula buat perangai aku diam...

sampai la ujung tahun 2009 sebelum aku amek SPM kantoi ngan dia aku kapel dgn orang lain... haha. gler kan? tapi yang aku respect ngan bdak ni.. die still maafkan aku lagi... even aku kapel ngan budak yang selepas dia tu seminggu je, aku ta bg taw die.... aku ckp ngan dia.. biarla aku ngan dia kawan, aku janji aku ta kan sentuh sikit pun cerita ttg ktorg dl.. even though aku nampak dia macam freak sbb asyk na msg n call aku even da ptos pon... aku still hormat dia.. aku still panggil dia abg aku lagi...

tp yg ta ley thnnye, slalu tnye aq, awk dgn dia ok? dia jge awk baik x? dia truk mcm sy ta? annoyed ta korang? aku ni plak mmg ramai org tahu, aku bukan jenis boleh kawal marah, klu aku da mara, spe2 yang ade kat situ pun boleh kena penangan aku. tapi di sebabkan dia tade depan mate aku time tu... dia pun dapat makian free aku buat pertama kali setelah berapa lame dia kenal aku. sorry dude, didnt mean it LOL..

tu die.. aku plak, even aku da ptos ngan dia, aku still balas msg dia.. aku pun ta taw nape, even dia mcm tu, tapi untuk lepaskan orang macam tu, aku syg sgt... tapi aku sedar, aku ta bole memiliki semua sekali... walaupun aku dgn bdak yang lepas dia tu seminggu je, tade sikit pon yang aku ingt ttg dia selain makian dia... terima kasih je la mangkok.. even mamat ni selalu control aku pon dia ta pnh sikit pon naik suara kat aku walaupun dia mara... ko? aku ta wat pape pon kne marah.. ibarat punching bag ko je.. bole jalan la ye.. haha.. lpe lak.. mangkok tu nme dia SW..aq rse ta de sorg pon mmbe aku yang taw cter nie... huhu

baru2 ni aku ade dgr die na tunang bulan 11 ni .. ape2 pon my dear friend SF, dont be so attach or u will lose her.. pape pon u are still a part of my memory... ape yang penah jadi kat kita dulu, tade kata yang lebih sesuai untuk aku cakap selain aku minta maaf... semoga berbahagia bro.... =)

09 August 2011

a simple post after a long time

hidup di tempat orang banyak ajar aku mengenali erti berdikari.. selama ni aku terlalu bergantung pada keluarga aku.. tapi kdang2 aku ta boleh deny yang aku terlalu rindukan family aku.. family aku segala2nya buat aku. jatuh bangun kehidupan aku,hanya diorang yang tahu. dari kecil aku bukan seorang adik dan seorang anak yang baik.. aku sgt nakal smpai kadang2 aku rse family aku ta blh thn dgn perangai aku. 

tahun ni pertama kali aku berpuasa tanpa family aku,even hari ni (9.8.2011) da 9 hari aku berpuasa tanpa family, aku masih lagi homesick, aku kdang2 sampai ta na angkat abh call aku, acik call or along call sbb aku ta na dorg tw aku kat sini asyik nangis je..aku semakin homesick ble dorg call.. aku taw maybe ni la perasaan acik, or perasaan abe bile dorg blaja dl.. tp at least dorg blh blik selalu klu dorg na sbb dorg dekat je.. abe kat batu pahat.acik kat KL.. aku kat sini, even aku na balik pn aku ta blh balik. aku sedih sgt tgk roomate aku dpt balik tiap2 minggu tapi aku kat cni ta dpt langsung na tgk mke family aku. lagi sedih ble aku berbuka sorg2. even lepas mak meninggal,aku selalu jgk berbuka sorg sbb abah acik sume keje. tp ble dorg balik keje aku ttp dpt tgk dorg..

aku rindu sgt tiap2 mlm na bergurau ngan acik, na berborak ngan acik walaupun ble aku bercerita acik hnya dgr tanpa komen.. maybe sbb dy ta tw cerita sebenar. 
rindu na dgr sore bdak2 ni bergadoh.. kang aku tgk je.. pastu aku da geram aku plak yang naik angin. bile bdak2 ni snyap,aku plak la yang cari gado. hurm.. aku rindu rumah !!!! aku na balik,tapi aku ta dpt na balik.. 
doakan la aku kat sini,... 


p/s : 25.8.2011 2 minggu je lagi.. sbr rie ea....

03 May 2011

kosong ...

tibe2 rse nak post sumting lak .. ta taw nape aku rse kosong sgt .,. aku rindukan die ke ? sabarlah hati .. dia sentiasa ade untuk kau ..

syg,
sy rindu awk ..
sy selalu ckp kan ? sy harap awk dpt dgr walaupun sy ta dpt na bg taw lagi..

syg,
sy syg awk ..
sy harap awk selalu tahu and selalu ingt..

sory, sy malu nak bagitahu awk .. awk pun tahu sy ego kan .. sy sedar bnde tu...
sy selalu tunggu awk yang ckp.. last2 sy sendiri yang makan hati ..
tp bile awk ckp, awk ta nampak betapa lebarnye senyuman sy ..
awk ta tahu betapa happynye sy ..
sy ta harap awk ckp selalu ..
tp ckp bila sy sedang memerlukan ..
u are part of my strenght..
sy hope sgt yang sy dpt paham awk sepenuhnya ...
sorry klu awk rse sy ta dpt na phm awk .. sy xade ape nak bagi awk .. just boleh sbr n tggu awk ..
sy ta kesa awk mcm mne pun .. sy tetap syg awk .. asalkan awk dpt balas perasaan sy ni dgn balasan yang setimpal .. i love ur laugh syg .. really miss it..

sy bkn sorg yang jiwang tuk tulis semua perasaan sy kat sini.. sbb sy sendiri ta blh na phm diri sy.. but skrg, sy cuma rase yang sy nak ckp sumting .. its better to me tok write it here.. sy ta harap awk bace syg .. sy minx maaf klu ade menyakitkan hati awk..sy ta bermaksud ape2.. sy sygkan awk ..


MOHD AZRUL,
watashiwa anatawa AISHITERU..

16 April 2011

happy birthday to me ... weeee~~

happy birthday to me ,,,
happy birthday to me ..
happy birthday to me..
happy birthday to me ...

waa... suda besar aku rupanyer .. tp still sweet 19 .. hukhuk .. thanks to my friends budak2 DFSM PART 1(Diploma in Food Service Management) yang wish kat aku .. nasib baik ta prank aku .. huhu .. thanks to my syg sbb wish syer first skali .. huhu .. ikut ranking yer ...

1. My Sugar
2. Mira izliyana ( thanks bg choki2 n munchys peanut) huhu..
3. kak feel 
4. kakak aku (acik)
5. along aku
6. alip, pekg, nik, ima
7. etc. yang wish kat facebook ..  thanks .. syg kamoo sumehhhhhh!!


opsss ; memperkenalkan kawan2 DFSM Part 1 sy ... (^_^) sgt maccho kan kami pakai baju kitchen nie.. hukhuk. gamba skema kami ,, sgtla skema ..




rindu awk syg ... =)) wish u all the best .. wish me too keyh ...

kakak !! rindu awk .. =( thanks msj tuh keyh .. love u more ..


to my family .. thanks .. syg along, angah, acik, abe and matdin ... ( aku na hadiah !!!) ta kire ...

huhu..

 byeeee...........
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...